آمان در شبکه‌های اجتماعی


برای کنترل استرس چه کنیم؟ | ۷ روش

3.24K بازدید

اول از همه شما تنها نیستید. حتی افرادی که خیال می‌کنید آدم‌های بی‌خیالی هستند و شما به حال آنها حسرت می‌خورید دچار استرس می‌شوند. آنها هم در اینترنت به دنبال راه‌حل می‌گردند و می‌پرسند که برای کنترل استرس چه کنیم. این مقاله به شما روش‌هایی را یاد می‌دهد که در زندگی استرس کم‌تری تجربه کنید.

 

۱- کافیئن، الکل، نیکوتین را کنار بگذارید

برای شروع توصیه‌ی خوبی نیست؛ ولی چه کنیم که چاره‌ی کار خیلی از شماها همین است.

تلخ‌ترین توصیه به کسانی که به قهوه، سیگار یا نوشیدنی‌های الکلی وابسته هستند این است که عادتشان را ترک کنند. سخت است ولی اگر می‌خواهند از شر استرس رها شوند و در زندگی کوتاهی، که مانند دیگر انسان‌ها، تجربه می‌کنند اسیر بیماری جانفرسا و رنج‌آوری مثل سرطان نشوند باید دور این سه قلم را خط بکشند و یا، حداقل، مصرفشان را محدود و معقول کنند.

ممکن است عادت داشته باشید مواقعی که استرس دارید قهوه بخورید یا سیگار بکشید. واقعیت این است که کافئین و نیکوتین محرک هستند و به جای اینکه سطح استرس شما کاهش دهند آن را بالا می‌برند.

پیشنهاد ما این است که نوشیدنی‌های کافئین‌دار را با آب، دمنو‌ش‌های گیاهی و آب‌میوه جایگزین کنید؛ تا هم نوشیدنی‌های مضر را حذف کرده باشید و هم بدن‌تان را هیدراته نگه دارید.

حالا که در مورد خوراکی‌ها صحبت کردیم خوب است بدانید که مصرف زیاد مواد غذایی دارای قند تصفیه‌شده مثل سس مایونز، نان‌های صنعتی، مواد غذایی بسته‌بندی شده‌ی دارای نگهدارنده باعث خستگی تن و ذهن و کج‌خلقی می‌شوند. مواد غذایی طبیعی بخورید و کلا مراقب رژیم غذایی‌تان باشید.

 

۲- فعالیت فیزیکی مداوم داشته باشید

وقتی استرس می‌گیریم چه اتفاقی در بدن می‌افتد؟ شرایط استرس‌زا باعث تشویش، ضربان قلب و افزایش فشار خون ما می‌شود. در این مواقع، بدن برای کنترل اوضاع سطح هورمون‌هایی مانند آدرنالین و کورتیزول را در بدن ما افزایش می‌دهد. اما این دو هورمون تا حدی توانایی کنترل اوضاع را دارند. در دنیایی که ما زندگی می‌کنیم آنقدر موقعیت‌های استرس‌زا زیاد است که مکانیزم دفاعی بدن برای مقابله با همه‌ی آنها قدرت کافی ندارد.

پس شما باید چه کار کنید؟ به بدنتان کمک کنید در مقابل شرایط استرس‌زا قوی‌تر شود. می‌توانید با ورزش‌کردن سطح هورمون‌های ضد استرس را در بدن افزایش دهید. خلاصه که باید به عنوان انسانی که در جهان جدیدی، نسبت به گذشته، زندگی می‌کند سبک زندگی جدید سالمی داشته باشید.

قبل از اینکه سن‌تان بالاتر برود ورزش منظم را وارد برنامه‌ی روزمره‌تان کنید. هر زمان هم که احساس کردید استرس‌تان زیاد است یک پیاده‌روی تند نیم‌ساعته در هوای آزاد حالتان را سر جایش می‌آورد. فعالیت ورزشی روتین باعث بهبود کیفیت خواب شما هم خواهد شد.

 

۳- خوب بخوابید

رایج‌ترین دلیل استرس بدخوابیدن است. بد‌خوابیدن استرس می‌آورد و استرس باعث بدخوابیدن می‌شود. کاملا قابل درک است که چطور افکاری که در سر ما جولان می‌دهند خواب را از سر ما می‌پرانند.

به جای مصرف داروهای آرام‌بخش قبل از خواب، شرایطی طبیعی ایجاد کنید تا خواب خوبی داشته باشید. تلاش کنید محل خواب شما یک جای امن باشد. نباید اتاق خواب باعث شود چیزهای استرس‌زا یادتان بیاید.

چند ساعت قبل از خواب چای و قهوه نخورید، دوش آب گرم بگیرید. مراقبه کنید. قبل از خواب کتاب بخوانید؛ البته کتابی که ساده باشد و ذهن شما را درگیر نکند. کتاب‌خواندن باعث می‌شود افکار گذشته را فراموش کنید و چشم شما خسته شود تا راحت‌تر به خواب بروید.

یک نکته‌ی طلایی دیگر هم وجود دارد؛ هرشب، سر یک ساعت معین به رخت‌خواب بروید. بعد از مدتی مغز شما عادت می‌کند سر همان ساعت بخوابد.

در این باره بیشتر بخوانید: ۹ روش ثابت‌شده برای داشتن خواب خوب در شب

 

۴- با یکی حرف بزنید

صحبت‌کردن با دیگران درباره‌ی که اینکه چه حسی دارید معجزه می‌کند. در هر موردی درون‌گرا هستید در این مورد لاک تنهایی را کنار بگذارید. اگر امروز استرس زیادی را در محل کار تجربه کرده‌اید با دوست، همکار یا همسرتان صحبت کنید.

صحبت‌کردن تنش‌های شما را آزاد می‌کند ضمن اینکه برای مدتی شما را به دنیای جذاب گپ‌زدن می‌برد. مهم‌تر از همه گفت‌وگو با دوست، همکار یا حتی یک متخصص و مشاور آموزش‌دیده کمک می‌کند راه‌حل‌هایی برای حل مشکلاتتان پیدا کنید که به تنهایی پیداکردنی نیستند.

 

۵- دفترچه خاطرات استرس داشته باشید

یک تکنیک ساده برای کنترل استرس به شما یاد بدهیم. یک جدول برای خود درست کنید و وضعیت استرس‌تان را یادداشت کنید. هر موقع که استرسی شدید وضعیت استرس‌تان را در جدول ثبت کنید؛

  • تاریخ، ساعت و مکان را یادداشت کنید
  • ببینید با چه کسی بوده‌اید
  • از نظر جسمی و روحی چه احساسی دارد
  • از یک تا ده چه سطحی از استرس را تجربه کردید

این کار به شما کمک می‌کند خودتان را بهتر بشناسید و بدانید که چه چیزها یا کارهایی استرس شما را تحریک می‌کند. اینکه بدانید مشکل از کجاست کمک خواهد کرد راه‌حل‌هایی برای کنترل آنها خلق کنید.

یک نکته‌ی مهم؛ نوشتن مشکلات و فکرکردن در مورد راه‌حل‌های آن، در بلندمدت، عجیب کارساز است. وقتی برای مشکلات به دنبال راه‌حل بگردید و راه‌حل‌ها را عملی کنید زندگی شدیدا لذت‌بخش می‌شود.

 

۶- زمان‌تان را مدیریت کنید

همیشه چک‌لیست داشتن و نوشتن کارهایی که می‌خواهید در آینده انجام دهید (To-do List) خوب نیست. اتفاقا نوشتن کارهای آینده و تلنبارشدن آنها یکی از عوامل اصلی استرس است.

قبل از هر برنامه‌ریزی‌ای باید بپذیرید که هرکول نیستید؛ انسانی عادی هستید که محدودیت‌هایی برای انجام‌دادن بسیاری از کارها دارد. مشکلی نیست که اهداف بزرگ و رویاهایی فوق‌العاده داشته باشید؛ بلکه، باید بدانید هرچه اهداف شما کلان‌تر باشد زمان و امکانات بیشتری برای تحقق نیاز دارد.

راه‌حل چیست؟ اولویت‌بندی اهداف و خردکردن اهداف کلان به اهداف کوتاه‌مدت دسترس‌پذیر و پیگیری آنها.

پس از آنکه اهداف‌تان را اولویت‌بندی کردید و آنها را به اهداف کوچک‌ترِ دردسترس شکستید، باید ببینید که چقدر زمان برای آنها نیاز است. پس از تعیین زمان بر اساس توانایی‌های واقعی خودتان، نوبت این است که تصمیم بگیرید کدام‌یک را خودتان انجام دهید و کدام را به دیگران واگذاز کنید.

در برنامه‌ریزی‌هایتان زمانی را برای استراحت و لذت بردن از زمان حال در نظر بگیرید.

 

۷- نه‌گفتن را یاد بگیرید

اگر شما کارهای زیادی داشته باشید که باید در زمانی کم انجامشان دهید، استرس امان‌تان را می‌بُرد. داشتن کار زیاد و زمان محدود مشکل بسیاری از مردم است که از استرس رنج می‌برند.

نه‌گفتن به مسئولیت‌ها یا کارهایی که زمان اجازه نمی‌دهد از عهده‌شان برآیید راه‌حل اول‌وآخر کنترل استرس شماست. با این کار نه تنها جانتان را نجات می‌دهید بلکه اعتمادبه‌تفس‌تان را هم افزایش خواهید داد.

نمی‌توانید نه بگویید؟ این ناتوانی از کجا نشئت می‌گیرد؟ بسیاری از افراد نمی‌توانند نه بگویند چون می‌خواهند همواره به دیگران کمک کنند و می‌خواهند آدم خوب و دوست‌داشتنی‌ای باشند. بسیاری دیگر می‌ترسند دیگران را ناراحت کنند، طرد شوند یا فرصت‌هایی را از دست بدهند. شما جزو کدام دسته هستید؟

می‌خواهید یک راز را با شما در میان بگذاریم؟ بدانید که برعکس فکر می‌کنید. ناتوانی در نه گفتن نه‌تنها شما را دوست‌داشتنی نمی‌کند بلکه همان بلایی را سرتان می‌آورد که از آن می‌ترسید. باور نمی‌کنید؟ به گذشته نگاه کنید. چه چیزی جز استرس زیاد نصیب‌تان شده است؟ راه‌حل شما این است: به درخواست‌های دیگران (و خودتان اگر فراتر از حد توانایی‌تان است) نه بگویید.

خلاصه که، نه تنها نه‌گفتن شما را منزوی و تنها و بدون دوست نمی‌کند بلکه شما را عزیزتر خواهد کرد. اما یادتان باشد که از قبل تمرین کنید و با جملات محترمانه و مؤدبانه این کار را بکنید. اگر جمله‌ای در این‌باره به ذهنتان می‌رسد زیر این پست بنویسید تا با هم در مورد آن صحبت کنیم.

 

نتیجه

نتیجه اینکه هیچ مشکلی در این دنیا حال‌ناشدنی نیست. استرس هم یکی از مشکلاتی است که انسان‌ها بیشتر از گذشته تجربه می‌کنند. اگر حل نشود در بلندمدت روح و جسم شما را فرسایش می‌دهد و روزی خودش را به صورت یک بیماری سخت بروز می‌دهد.

اینکه شما این مقاله را تا اینجا خوانده‌اید نشان می‌دهد به دنبال راه‌حل هستید. روش‌های بالا را امتحان کنید و نتیجه را با ما زیر این پست در میان بگذارید. اگر سؤالی هم دارید زیر همین پست از ما بپرسید.

درحال ارسال
امتیاز دهی کاربران
۵ (۲ رای)
مجله سلامتی آمان

دیدگاهتان را بنویسید