لک صورت یا به اصطلاح ککمک لکههای قهوهای روشنی هستند که ممکن است به دلایل مختلف روی صورت شما ایجاد شوند. ککمکها مجموعهای از سلولهای پوستی هستند که رنگدانهی بیشتری دارند. ککمکها برخلاف خال برجسته نیستند. این نوع لکها به هیچوجه دردناک یا خطرناک نیستند.
هیچکس در ایران با لک صورت به دنیا نمیآید حتی اگر ژنتیکی و ارثی باشد. لکهای صورت به خاطر تابش نور آفتاب برانگیخته میشوند. اگر میخواهید آنها را از بین ببرید ۶ راه دارید که در این مقاله آن را توضیح میدهیم.
درمان لک صورت
به طور کلی دو نوع درمان وجود دارد. درمانیهای خانگی و طبیعی که میتوانید در خانه آنها را امتحان کنید یا درمانهای شیمیایی و مدرن که نیاز است با پزشک یا متخصص در مورد آنها مشورت کنید. ابتدا ۵ درمان غیرطبیعی را توضیح میدهیم و مورد ششم را به درمانهای خانگی اختصاص خواهیم داد.
۱- ضد آفتاب
طبیعی است که ضدآفتاب لکهای کنونی صورت شما را از بین نمیبرد؛ ولی قطعا مانع از بروز لکهای جدید میشود. اگر پوست صورت شما، به خاطر ارث یا ژنتیک یا به هر دلیل دیگر، مستعد لک است باید کل سال، هنگام بیرونرفتن از خانه، ضد آفتاب داشته باشید؛ حتی اگر هوا ابری باشد.
آکادمی پوست آمریکا نکات زیر را پیشنهاد کرده است:
- SPF ضدآفتاب باید ۳۰ یا بالاتر باشد؛
- حداقل ۱۵ دقیقه قبل از بیرونرفتن از خانه ضدآفتاب بزنید؛
- هر دو ساعت یکبار ضدآفتاب را تجدید کنید؛ همینطور بعد از اسختر یا تعریق زیاد.
۲- لیزر
در لیزردرمانی نور شدید لیزر به سلولهای آسیبدیده تابانده میشود به این هدف که لکها از بین بروند. به طور کلی درمان لک صورت با لیزر بیخطر است؛ اما ممکن است در موارد معدودی موجب عوارض شود مانند:
- خارش
- تورم
- سرخی
- پوسته پوسته شدن
- عفونت
- تغییر در رنگ پوست
اگر سابقهی تبخال دور لب یا دهانتان دارید، لازم است با مشورت پزشک، قبل از انجام لیزر درمانی، داروی ضدویروس مصرف کنید؛ چراکه لیزر میتواند تبخال اطراف دهان شما را تحریک کند و تبخال بزنید.
ممکن است مسئول لیزردرمانی به شما دارو یا کرمهایی پیشنهاد کند که قبل از شروع فرایند لیزر مصرف کنید. حتی ممکن است لازم باشد قبل از لیزر از مصرف یک سری داروها خودداری کنید. اگر بیماری خاصی دارید و به خاطر آن دارو میخورید حتما با پزشک مخصوص خود دربارهی لیزردرمانی مشورت کنید.
احتمالا دو هفته طول میکشد تا اثر لیزر را روی صورت خود ببنید. برای رسیدن به نتایح مطلوب چند جلسه لیزردرمانی لازم است.
۳- کرمهای محوکنندۀ موضعی
کرم محوکننده، که به آن کرم سفیدکننده هم گفته میشود، بدون نسخهی پزشک قابل تهیه است؛ هرچند نمونههایی هم وجود دارد که بدون نسخهی پزشک قابلخریداری نیست. بسیاری از کرمهای محوکننده دارای هیدروکینون هستند که موجب از بینبردن رنگدانهها و روشنترشدن پوست تیرهشده میشود.
کرمهای محوکنندهی موضعی ممکن است به خاطر مصرف اشتباه یا حساسیت پوستی عوارضی هم داشته باشند مانند:
- التهاب
- خشکی
- سوزش
- تاول
- تغییر رنگ پوست
معمولا چنین داروهایی برای درمان لک صورت باید تحت نظارت پزشک و بر اساس دستور مصرف مشخص استفاده شود تا عوارض جانبی سنگینی برای فرد ایجاد نکند.
۴- کرم رتینوئید موضعی
رتینوئید یک ترکیب از ویتامین A است. از این ماده برای بهبود پوست آسیبدیده از آفتاب و درمان لک صورت به کار میرود. بر اساس پژوهشی در سال ۲۰۱۴، رتینوئید با جذب اشعهی ماوراء بنفش از پوست محافظت میکند. این کرمها از ایجاد لکهای جدید روی صورت جلوگیری میکنند.
این کرمها نیاز به نسخهی پزشک ندارند و در داروخانهها در دسترساند.
ممکن است در مواردی به خاطر حساسیت یا سوءمصرف این کرمها عوارض زیر بروز کند:
- سرخی
- خشکی
- سوزش پوست
- لایه برداری
- حساسیت
۵- کرم، ژل یا محلول لایهبردار
لایهبرداری با محلول شیمیایی برداشتن لایهای از پوست در ناحیهای است که لک وجود دارد. برای برطرف کردن لک صورت اسید گلیکولیک موجود در مواد لایهبردار، به لایههای میانی پوست نفوذ میکند و پوست آسیبدیده را از بین میبرد. بدن با ترمیم بافت پوست باعث رشد لایهی پوستی جدید میشود.
لایهبردارهای شیمیایی به طور موقت ممکن است باعث عوارض زیر شود:
- سوزش
- سرخی
- تحریک
- پوست پوست شدن
- تورم
طبق گزارش انجمن جراحی پوست آمریکا، لایهبرداری پوست متوسط تا دو هفته طول میکشد تا بهبود یابد. پس از لایهبرداری باید روزانه پوست خود را مرطوب نگه دارید و پماد موضعی بمالید. تا زمانی که پوست شما بهبود پیدا نکرده است، از آفتاب دوری کنید.
۶- درمانهای طبیعی خانگی
چندین درمان خانگی طبیعی برای از بینبردن لکهای صورت وجود دارد که میتوانید به کار ببرید و امیدوار باشید که پس از مدتی مشکل شما رفع شود. این درمانها از نظر علمی اثبات نشدهاند اما بعید است که ضرری هم برای شما داشته باشند.
آبلیمو: آبلیمو را مستقیماً با پنبه روی پوست خود بمالید و سپس آن را بشویید. تصور رایج این است که آبلیمو باعث روشنشدن رنگ پوست میشود.
عسل: عسل را با نمک یا شکر ترکیب کنید تا به نحوی اسکراب شود. عسل احتمالا به از بینرفتن تجمع رنگدانهها کمک میکند.
کره: کره را مستقیماً روی پوست خود بمالید. آن را ۱۰ دقیقه روی پوست صورت نگه دارید و سپس با آب گرم شستوشو دهید. همچنین میتوانید با ترکیب کره و جوی دوسر ماسک درست کنید. کره دارای اسیدلاکتیک است که ممکن است به محو شدن لکهای صورت شما کمک کند.
ماست: ماست را مستقیماً روی پوست خود بمالید و چند دقیقه بگذارید بماند. ماست هم مانند کره حاوی اسیدلاکتیک است.
پیاز: پیاز را برشخورده یا لهشده روی پوست خود بمالید و پس از مدت کوتاهی صورت خود را با آب گرم بشویید. پیاز میتواند مثل لایهبردار عمل کند و ممکن است به روشنشدن لکههای روی صورت شما کمک کند.
—
استفاده از روشهای طبیعی را روزانه به کار بگیرید تا در میانمدت نتیجه بگیرید. اگر هرگونه تحریکات پوستی مانند قرمزی، سوزش یا درد خفیف تجربه کردید، درمانهای خانگی را متوقف کنید. خوشحال میشویم نتیجه را زیر این پست با ما به اشتراک بگذارید.
علت ایجاد لک صورت چیست؟
پوست سلولهایی به نام ملانوسیت دارد که رنگدانه تولید میکنند. رنگدانهها از پوست در مقابل اشعهی ماوراءبنفش خورشید محافظت میکنند. قرارگرفتن بیشازحد در برابر آفتاب باعث میشود ملانوسیتها رنگدانهی بیشتری تولید کنند که به صورت لک در صورت شما ظاهر میشود.
اغلب افرادی که صورتشان لک میافتد یا ککمکی میشود پوست روشنی دارند. اگرچه پوست افراد سفیدپوست کمتر از افراد تیره رنگدانه تولید میکند؛ اما در صورت قرارگرفتن در معرض آفتاب این قضیه برعکس است.
ممکن است لکها بعد از مدتی خودبهخود از بین بروند
برخی از لکهای صورت عمری طولانی دارند و برای رفع آنها باید از درمانهای بالا استفاده کنید. برخی دیگر عمر کوتاهی دارند و در تابستان به دلیل افزایش تابش آفتاب روی صورت شما ظاهر میشوند اما در زمستان با کاهش نور مستقیم خورشید محو میشوند. لکهای ارثی هم با افزایش سن محو خواهند شد.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
ککمکها یا لکهای کوچک روی پوست عارضههایی غیرسرطانی هستند؛ اما ممکن است با سرطان پوست اشتباه گرفته شوند. قرارگرفتن بیشازحد در معرض تابش مستقیم نور خورشید یک عامل خطرناک برای هر دو عارضه، یعنی لک و سرطان پوست، است.
اگر متوجه تغییر در اندازه، رنگ و یا شکل لکها شدید به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید. قبل از هرگونه نگرانی، ترس یا اضطراب منتظر نظر پزشک بمانید.
در آخر
لکهای صورت عارضههای پوستی خوشخیم هستند که برخی به دلایل زیبایی میخواهند از شر آنها خلاص شوند. درمانهایی مانند لیزر و لایه برداری شیمیایی اگرچه مؤثر هستند؛ زمان نقاهت یا بهبودی پس از آنها زیاد است و ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند.
توصیهی ما این است که اگر درمانهای خانگی بدون ضرر روی پوست شما جواب نداد میتوانید با متخصص پوست دربارهی اینکه چه درمانی برای لک صورت شما مناسب است مشورت کنید. به یاد داشته باشید که همواره از پوست خود در مقابل تابش مستقیم آفتاب مراقبت کنید؛ ضدآفتاب بزنید و عینک دودی استفاده کنید.